Den HELT RIGTIGE spaghetti al ragù bolognese (altså spaghetti med kødsauce)


Basghetti med kødsovs (som den førstefødte ville kalde det).

Der findes mange udgaver af den dansk’ificerede “Spaghetti med kødsauce”. En ret, som da også findes i det italienske, men som vel nærmere er dansk folkeeje nu. Under sydligere himmelstrøg går retten som regel under navnet “Spaghetti al ragù” – evt. med det lille “bolognese” til slut.

Denne udgave, som er den bedste jeg har rodet mig ud i til dato, er (næsten) tro mod den først registrerede opskrift fra 1982 på “ragù al bolognese” under økonomiministeriet i Bologna.

Det ta’r en krig at lave skidtet, men som vanligt behøver du ikke at se saucen koge under hele processen – dér passer den fint sig selv. Slug en kop rødvin i mens i stedet for, og lad duften brede sig. Så kan man lige klare det igen.

Og lav endelig rigeligt; så er der nok til flere dage, til en omgang lasagne og hvad ved jeg …

Mængde: 10-12 personer.
Forberedelsestid:
30 minutter.
Tilberedningstid: Mange timer – 2-3 timer er ikke helt ved siden af.

Ingredienser
800 g hakket oksekød 8-12% fedt
400 g hakket kalv og flæsk
400 g god bacon
4 små gulerødder
3 stk. blegselleri
3 store løg
Ca. 1 lille liter oksebouillon
2 glas kraftig rødvin
1 lille glas sødmælk
1 dåse tomatkoncentrat
Olivenolie
5 tørrede laurbærblade
Salt
Peber
Friskrevet parmesan
Lidt smør
Frisk basilikum til pynt

Opskrift
Start med at snitte selleri, løg og gulerødder så fint som overhovedet muligt. Og så lidt finere igen. Helt fint.

Baconen skal have samme tur.

Varm en deciliter olie op i en stor gryde, og smid så din bacon deri. Efter det er brunet lidt, så skal de fintsnittede grøntsager samme vej. Ved jævn til hård varme lader du herlighederne svitse lidt – de må ikke decideret brunes.

Tilsæt kødet og rør rundt i gryden til det er næsten helt brunet, hvorefter tomatkoncentraten tilsættes sammen med 2/3 af bouillonen. Tilsæt ligeledes rødvin og laurbærblade, og kig på saucen; skal den måske lige have den sidste slat bouillon, eller er den “sovset” nok. Det skal jo ikke være en suppe, men omvendt er det jo en sauce.

Læg så låg på og skru ned, når saucen lige er kogt op. Smag til med salt og peber og lad simre.

Efter en lille times tid tilsættes sødmælken, låget ryger på igen og der simres videre. En time. To timer. Det er ikke så afgørende. Men lang tid er godt.

Rør i saucen fra tid til anden, så den ikke brænder på – og ser den ud til at bevæge sig til den tørre side, så tilsæt gerne lidt bouillon yderligere. Eller lidt rødvin. Eller blot lidt vand.

Server med friskkogt spaghetti, friskrevet parmesan og et skud friskkværnet peber. Og et basilikumblad.

Nåh ja, og lige dét, der giver det lidt ekstra: En lille smørklar som kan smelte ned over hele herligheden.

Bum: Den bedste basghetti med kødsauce til dato.

Advertisements

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s