Langtidsstegte spoleben med cremet kartoffelmos og sprøde tern af selleri, gulerod, kartoffel og bacon

spoleben_2
Brændende kærlighed i nye klæ’r; nu med spoleben.

Mængde: 6 personer.
Forberedelsestid:
20 minutter.
Tilberedningstid: 1 timer og 30 minutter.

Spoleben alligevel? Jo, da! Det er et billigt – men rigtig lækkert – stykke kød, som har tætte familiære relationer til skanken (et i øvrigt også billigt, men glimrende stykke kød).

Det kræver en god slat tilberedningstid, men der kommer sgu’ også god mad ud af det i den sidste ende; jeg elsker mad, som man kan gå og pusle lidt om i laaang tid, mens duften ligeså stille breder sig i hele hytten: Specielt nu, hvor mørket efterhånden har overtaget, og juletræskæden er det eneste synlige i vores have efter klokken 16.23 …

Ingredienser
6 spoleben
3 stængler blegselleri
8 små gulerødder
1 fennikel
1 knoldselleri
6 fed hvidløg
0,5 liter oksefond
Salt
Peber
1,5 kg kartofler
30 g smør
Lidt mælk
6-8 skiver god bacon
Lidt smagsneutral olie
Purløg

Opskrift
Spoleben i en bradepande sammen med grove stykker af halvdelen af gulerødderne, det halve knoldselleri i grove tern, blegselleri i – ja, du gættede det – grove tern, fennikel i små tern. Nah, det’ gas: Fennikel skal også være i grove tern. Hvidløgene derimod, dem smide du blot hele deri. Der er ingen grund til at pille dem, presse dem eller noget som helst andet.

Hæld fond ved, drys med salt og peber på kødet og så ellers i ovnen ved 180 grader i knap halvanden time. Mod slutningen kan du lige give dem en omgang grill, hvis der ikke er decideret stegeskorpe på den side, som vender op.

Det sidste knoldselleri, de sidste gulerødder, 5-6 af kartoflerne og bacon skæres i heeeeelt små, fine, pusse-nussede tern. Bacon smides på en pande ved hård varme, og når en del af fedtet er smeltet fra, så smider du grøntsagerne på sammen med evt. yderligere lidt olie, hvis der skulle finde på at brænde sig lidt fast. Skru ned for varmen, og mens du rører i det fra tid til anden, så er der bare at vente til grøntsagerne er møre, og både de og bacon er sprøde. Smid dem lige i et dørslag efter de er færdige, så det værste fedt kan løbe fra.

I mens laves mosen. Mosen er de sidste kartofler kogt møre, som derefter moses mens du tilsætter en smule mælk, salt og peber. Når du cirka har den konsistens, som du ønsker, så smider du lige kolde smørtern i til sidst. Voilas!

Anret spolebenene på mosen, og drys så tern over. Og evt. en smule stegesky fra kødet. Pynt med purløg og et skud friskkværnet peber.

Vupti! Comfort food at it’s best!

Reklamer

One thought on “Langtidsstegte spoleben med cremet kartoffelmos og sprøde tern af selleri, gulerod, kartoffel og bacon”

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s