Rabarberdolmere (som i Kåldolmere i rabarberblade)

Dolmer
Rabarberdolmere (som i Kåldolmere i rabarberblade).

Antal personer: 2 personer.
Forberedelsestid:
20 minutter.
Tilberedningstid: 45 minutter.

Jeg er blevet mere og mere opmærksom på at stoppe spild af mad i husstanden. Bare sådan af ren princip. Mad skal spises, ikke smides ud, fordi man ikke lige ved, hvad man skal bruge det til, og så når det at blive for gammelt inden man ser sig om.

Langt hen ad vejen var det jo også derfor, at jeg først startede med at lave madplaner og kun handle én gang om ugen, og derved sørge for at planlægge mad, hvor alle ingredienser kunne bruges, så spildet blev minimeret.

Og senere kom bloggen så til – i første omgang mest som en “mor-service”, så hun kunne se opskrifterne. Men senere mere som reelt hobby-projekt.

Nåh, men tilbage til det med at stoppe madspildet. Her er en opskrift, hvor jeg bruger bladene fra de rabarber, som jeg brugte til salaten i går (se i øvrigt opskriften på dén her). Rabarberne er fra haven, så de er usprøjtede og alt det der. Du skal derfor nok have fat i en omgang øko-rabarber, hvis du kaster dig ud i denne opskrift, og du ikke selv har haven fyldt …

Ingredienser
500 g hakket kyllingekød
1 æg
2 spsk. mel
Salt
Peber
1 lille dusk frisk timian
1 fed finthakket hvidløg
8-10 rabarberblade (hvis de er små, ellers kan færre nok gøre det)
Lidt olivenolie
1 dl. hvidvin
1 dl. ufiltreret, økologisk æblemost
Lidt smør

Opskrift
Skær stilkene inde i bladene fra, da de er lidt grove i det. Hak dem herefter fint, og smid dem så på en pande sammen med 1 spsk. smør, hvidløg og timian. Det skal blot have jævn varme, så det ikke tager farve, men blot mørner.

Bland det herefter med kødet, mel og æg. Smag til med salt og peber, og smid det så i køleren mens du laver bladene klar.

Bladene smide i kogende vand i ca. 30 sekunder, hvorefter de skal direkte i iskoldt vand. Lidt af den flotte, grønne farve forsvinder, men der er ikke så meget at gøre ved det.

Læg et blad ud, og læg så noget kød på. Sådan en god frikadelle-agtig størrelse. Rul bladene omkring, og luk sammen som en kuvert. Snør evt. lige sammen med lidt kødsnor, så skidtet ikke åbner sig lige om lidt, når de skal i ovnen.

Forsæt til du løber tør for kød.

Smør et ildfast fad med lidt olivenolie, og læg dolmerne på. Læg herefter en lille klat smør på hver, og hæld vin og æblemost ved.

I ovnen ved 175 grader i ca. 45 minutter, og så er der mad …

Reklamer

5 kommentarer til “Rabarberdolmere (som i Kåldolmere i rabarberblade)”

 1. Mmm, det ser søreme lækkert ud! Men hvordan er det nu med de der rabarberblade – er det ikke noget med at de er giftige eller husker jer helt galt?

  1. Hej Tina

   Jeg lever om ikke andet i bedste velgående – endnu 😉

   Nej, jeg har læst lidt op på sagen efterfølgende, så her kommer et lidt mere uddybende svar: Bladene indeholder oxalsyre, som er giftigt i store mængder. I ret store mængder, som jeg kender til det. Stænglerne indeholder det også, og her skal en voksen spise ca. 4 kg, før der sker noget som helst. Der er så lidt mere i bladene, men i og med, at man spiser 3-4 stykker hver, som oven i købet er blancheret, så ser jeg ingen risiko.

   Jeg hænger derudover mit hat på, at man overlever, at en opskrift på stuvede rabarberblade aldrig havde fundet vej til Claus Meyers “Almanak”, hvis folk gik rundt og døde af det. Eller bare blev syge for den sags skyld.

   Claus skriver: “Man skulle tro, at bladene var uspiselige med deres høje indhold af oxalsyre, men stuvningen bliver ganske delikat. Der er et lækkert kålagtigt bid i bladene og en frisk, men ikke påtrængende syrlighed”.

   Hvis ikke der sker mere her på bloggen i fremtiden, så ved du, at Claus tog fejl 😉

   /Thomas

 2. Visse medier på det store internet har åbenbart set sig sure på rabarber – og ikke mindst deres blade. Det er lidt ligesom det med, at mælk på det nærmeste er blevet udråbt som det farligste i verden.

  I selvsamme artikler, som der linkes til nedenfor, står der: “Problemet er ikke ret udbredt, og DTU-forskerne kender ikke til nye tilfælde, hvor mennesker er blevet syge af at spise rabarberblade.” – det hæfter jeg mig ved.

  Hvis du tør leve livet på kanten, ligesom jeg, så lav endelig denne ret. Og ellers er du mere en velkommen til at finde på noget andet 😉

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.