Det spiselige Berlin på 48 timer …

Tor
Brandenburger Tor. Det var så dét kulturelle vi nåede …

Vi har travlt, du og jeg. Vi skal spise os gennem Berlin på 48 timer. Eller jeg vil i hvert fald gi’ dig en hurtig guide til, hvordan du evt. kan spendere din tid i Berlin, hvis du er mere til mad – mere eller mindre autentisk tysk – end du er til museer og kultur.

I jagten rundt efter maden støder du alligevel utvivlsomt på noget af kulturen, som Berlin som bekendt er proppet med – den bli’r dog kun bedre, hvis du oplever den med en currywurst som følgesvend. Det lover jeg …

Planen herunder holder kun, hvis du ankommer fredag aften og smutter igen søndag eftermiddag. Og hvis det ikke regner (for så åbner markederne ikke i samme omfang). Og hvis det ikke er snestorm og permafrost (igen kunne markederne så finde på kun at åbne mere begrænset op, forestiller jeg mig). Det med dagene, det er også pga. markederne – de har kun åbent i de pågældende dage.

Så er det på plads.

Ska’ vi komme i gang? Vi kan jo starte allerede i Kastrup Lufthavn …

Lagkagehuset
Jeg er ikke den største fan af Lagkagehuset, Emmery’s og hvad de fine Østerbro-spelt-agtige-hipster-familie-bagerier eller hedder. Meeeen, smut alligevel forbi Lagkagehuset i lufthavnen, når du alligevel er checket ind, security’en har sluppet dig ind i de hellige haller og du alligevel skal slå tiden ihjel til flyet letter.

Køb dig en flødebolle. Ikke bare en hvilken som helst flødebolle, men den model, hvor der er en flydende kerne af karamel. Det er stort, beskidt og granskende til vammelt. På den helt rigtige måde!

Flødebolle
En flødebolle for mandfolk …

Så er du kommet til Berlin, du smider tasken (som i øvrigt er håndbagage, men alligevel røg ned i flyverens bagagerum fordi du flyver med et lavprisselskab, og som du derfor alligevel skulle vente ved bagagebåndet på) ind på dit værelse og skynder dig ud i det pulserende byliv igen. For hvad pokker skal du lave på værelset alligevel? Nej, kom afsted, det er tid til turens første måltid!

Dudu
Nu skal du have øjnene med dig, for restauranten er svær at finde. Vi gik forbi den 3-4 gange inden vi opdagede, at det slet ikke var afskærmning for en byggeplads, men derimod rammen om en slags gårdhave ud mod gaven, som restauranten vi var på jagt efter havde opstillet.

Men gå ind mod det man så tror er døren, men slet ikke er det, og kig så til højre; er du der! Og det er med garanti 1.000 andre mennesker også. Dudu, hedder stedet. Lad dig ikke afskrække af de mange mennesker, men væbn dig med lidt tålmodighed. Vi stillede os i yderkanten af baren med hver vores “Hugo” (hyldeblomst, prosecco, mineralvand og lidt frisk mynte og lime), og efter 20 minutter var der er bord ledig.

Man bliver placeret ret tæt. Som i meget tæt i virkeligheden. Normalt er jeg på ingen måde til den slags, men da sidekammeraterne alligevel ikke taler dansk, så er problemet ikke så stort.

Indgang_A
Indgangen til Dudu. Ikke at forveksle med afskærmningen af en byggeplads.

Dudu er et sushi-sted ud over det sædvanlige! Der er selvfølgelig sushien, men der er også stor flok andre både fiske-, vegetar- og kødretter. Og der er cocktails til den helt store guldmedalje. Det er rasende moderne og hipster-agtigt, og der er rimelig høj musik i højttalerne. Men det fungerer sgu’!

Vi røg på lynstegt sushi med tun og bl.a. helt sprøde strimler af kinaradisse til forret.

Så kom “Mangolicious Salmon” på bordet efter anbefaling af bestyreren af stedet, som var laks med guacamole og mangosalsa. Hertil en miso- og ponzusauce. Det lyder en anelse sært, men det virkede hele vejen igennem – dog med den undtagelse, at laksen lige havde fået et minut for længe. Det må sgu’ ikke ske sådan et sted.

Herefter kom turen til en Seafood Bowl med tun, hvid tun, ferskvandsrejer, almindelige, store rejer og tempurarejer. Hertil en vanvittig god salat-agtig sag. Ja, den er god nok; jeg sagde “god” om en salat. Og dér skal lidt til.

Til slut røg der en kokos-panacotta ned med chokolade og noget ris-knas. Sidstnævnte lignede melorme for et godt ord, men abstraher fra det, og du har en skøn dessert.

Til maden drak vi en cocktails med gin, basilikum og citron på den ene side af bordet og en med vodka, friske maracuja (som er en gul passionsfrugt) og ginger beer på den anden side af bordet.

Regningen endte på lige over 90 euro, som svarer til omkring 675 kroner. Det er sgu’ ikke galt for sådan en omgang. Og så var det oven i købet inkl. tømmermænd dagen efter!

Dudu
Torstrasse 13410119 Berlin Mitte
Tlf.: 030-517 368 54
www.dudu-berlin.de

Kollwitz-markedet
Lørdag formiddag sluger du et par hovedpinepiller, og så er det afsted mod Kollwitz-markedet.

Det er det hyggeligste lille (eller rettere store, men alligevel meget overskuelige og ikke overrendte) marked med alverden boder med biodynamisk frugt og grønt, madboder i alverdens afskygninger, slagtervarer and you name it …

Gulerødder
Se dét er gulerødder! Stop det fis med plastic og halløj udenom – og lad så den top sidde, kære supermarkedsbestyrere.

Berlin er meget, sådan rigtig meget, til økologi og det biodynamiske. What’s not to like? Du kan snildt blive fattig på markedet til trods for, at det reelt set er ret billige varer. Køb lidt mad hist og her og spis dig glad fra den ene ende til den anden. Bor du i lejlighed kan du evt. købe en masse småretter med hjem til aftensmaden. Hvis det da ikke lige var fordi du skal følge planen her. Det må blive næste gang.

Asparges
Læg venligst mærke til de små, diskrete hvide asparges i baggrunden. Nej, det er ikke babybananer der ligger foran …

Kødruller
Sku’ det være en kaninroulade? Var det ikke fordi vi skulle ud at spise om aftenen, så var jeg røget på den.

Pasta
En rullende pasta-bland-selv-bod (bl.a. med ravioli med rødbede og wasbi, som jeg tænker skal afprøves herhjemme en dag i en hjemmelavet udgave).

Kage
Glem ikke kagerne. Det kan tyskerne i sandhed sgu’ finde ud af!

Cacao
Kakao-boden med alt fra den drikkeklare til hele kakaobønner og kakaosmør.

Wohenmarkt Kollwitz
Wörther Strasse
10405 Berlin
Kun åben lørdag fra kl. ca. 10 til omkring 17.

Curry
Tiden løber stærkt, når man spiser godt (og din bedre halvdel shopper på Kastanien Allee), så smut forbi ét af de mange “Curry”-steder. Ægte tysker-currywurst skal der til! Køb en af de rillede, som lige varmes i frituren med pommesfrites og mayo, så klarer du den lidt igen.

Anne
Bare rolig, der er givet tilladelse til at bruge billedet …

Skilt
De to nederste linjer på skiltet foran “Curry” siger alt!

Curry’erne findes rundt omkring og lidt over det hele – bare hold øjnene åbne, når den lille sult melder sig. Og jeg har indtryk af, at de er mere eller mindre døgnåbne.

Rosengarten
Nu har du jo lige kylet en currywurst i halsen, så ta’ da lige og snup en Aperol Spritz i Rosengarten ved Kastanien Allee inden maden. I den øverste del af parken til højre er en lille (og let mærkværdig) bar, som mest af alt minder om noget, som ungdomshuset på Nørrebro kunne stå bag. Det går hverken stærkt med betjeningen, og det kniber måske også lidt med forståelsen af gebrokkent tysk efterfulgt af et lidt bedre engelsk, før dine drinks kommer, men der er fa’me hyggeligt! Og DJ’en spiller gammelt hip hop, hvilket jo i sig selv hiver stedet op på en 7-8 stjerne i min bog …

Mig
Yours truly i godt selskab. Altså i selskab med hende på billedet nedenunder. Det er ikke blot drinken som er det gode selskab.

Spritz
Aperol Spritz og det gode selskab.

Umami
Nu er du sulten. Igen. Men klokken er også næsten 22. Bevæg dig afsted mod Umami, som er en indokinesisk restaurant af den helt, helt gode slags!

Som med Dudu, så er der mange mennesker, og selv da vi ramte den klokken ca. 22.15 var der ventetid på et bord. Efter 10-15 minutter var der dog held med at få et.

Forret
Forretten bestående af kammuslinger stegt til perfektion med wasabi- og soyasauce.

Vi havde virkelig svært ved at vælge mellem de forskellige retter, men endte på en forret med kammuslinger i en wasabi- og soyasauce. Pearls on Spoon hed den meget rammende.

Herefter en omgang Angry Calamari, som var wokstegte blæksprutter stegt til perfektion med kimchi, zucchini og skalotteløg. En krydret satésauce til. Virkelig lækkert – dejlig krydret på den dér helt rigtige måde, som kun asiater kan.

Den anden hovedret var Tuna Star: Grillet tun med szechuanpeber-marinade og wasabicreme serveret på dampede thai-asparges, pak-choi, peber og sweet potato-strimpler. Ved siden af en smagfuld sag af en sticky riskage. I sandhed også en lækkert ret. Om muligt endnu bedre en den vrede blæksprutte.

Emblem
Sandhed.

Til maden drak vi igen cocktails. Det er stærkt undervurderet. En Invisible Fish blev det til, som dækker over chili-infuseret gylden rom, jordbærlikør, limejuice, frisk citrongræs, pisket æggehvide og fiskesauce. Anderledes ja, men virkelig godt og passende til maden! En omgang hjemmelavet iste røg ned hos den bedre halvdel, inden vi snuppede en frisk kokosnød til dessert – altså bare kokosmælken. Slå hul og i med et sugerør, så var den klaret.

Regningen endte på kun 50 euro – altså 375 kroner! Kæææft, det er billigt for så god mad og drikke.

Nåh, men hjem i seng, for du skal være klar igen i morgen til sidste halvleg.

Umami
Knaackstrasse 16-18
10405 Berlin
030 288 60 626
www.umami-restaurant.de

Mauermarkt
Det er dybest set et loppemarked. Ikke sådan et loppemarked ala dem, som man oftere og oftere finder herhjemme, hvor der mestendels sælges tennissokker, mærkværdige, nyproducerede ting og den slags. Nej, sådan et rigtig et, hvor der vitterlig er sjove, gamle ting at finde.

Men bedst af alt: Hele midten af markedet er ét stort Mekka af madboder! Spis dig fra den ene ende til den anden mens den bedre halvdel kigger gammelt ragelse i mens.

Der er mad og drikke fra hele verden: Italien, Vietnam, Korea, Frankrig, Tyskland and so on and so on …

Overview
Den midterste del af markedet: Mad-delen. Sigt bare derhen med det samme – det er dér tingene sker …

Nepal
Vores nepalesiske madbod med nogle sjove, små vafler af – vist nok rismel – med rødbede-snask inden i. Og en virkelig god hjemmelavet iste, med citron, citrongræs og ingefær.

Flohmarkt im Mauerpark
Bernauer Strasse 63-65
13355 BerlinÅben om søndagen fra ca. 10

Det var det. You are now free to go …

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.