Mit franske køkken – ny kogebog af Michel Roux

Bog_A
Mit franske køkken.

Italiensk mad: Simpel og velsmagende mad. Fransk mad: Som italiensk, men hvor alt er gjort lidt mere besværligt, og der som regel er indsneget en ingrediens eller to, som er noget nær umulig at få fat i.

Nogenlunde sådan er min – godt nok i helt grove træk – opfattelse af det franske køkken vs. det italienske. Og derfor er der også betydelig flere italienske retter her på bloggen, end der er opskrifter der rimer på “bonjour” og “poulet”.

Men der skal alligevel ikke herske nogen som helst tvivl om, at jeg jublede indvendig, da posten havde lagt en pakke på dørtrinnet til med med Michel Roux’ nye kogebog “Mit franske køkken”, som er udkommet på forlaget Nyt Nordisk Forlag Arnold Busck.

For der er sgu’ alligevel ét eller andet over fransk mad. Der er noget over mad, som er gennemtænkt ned til noget nær mindste detalje.

Og taler vi gennemtænkte retter, så er Roux’ bog fuld af dem. Ja, der er opskrifter, som “fortsættes på næste side”, hvilket ikke ligefrem er helt normalt i kogebøger. Og ja, der er retter, hvor man liiige skal lede lidt længere på supermarkedets hylder end vanligt, for at finde de ingredienser, som man skal bruge. Ingen tvivl om det. Men det er fa’me også lækkert, når man i den sidste ende står med en ret, som har krævet kødsaft, sved på overlæben og tårer fremkaldt af løg.

Roux lægger ud med en lovprisning af alt fransk. Som i alt fransk! Det er lige ved, at man skriger “merde”, og flygter.

Men så kommer opskrifterne. Først supper, så forretter efterfulgt af æg, skaldyr, fisk, fjerkræ og vildt. Så kommer kødet på banen, skarpt forfulgt af grøntsagerne og desserter. Bog rundes af med fonder og saucer, hvorefter grundopskrifterne lige kommer på banen til slut.

Fra suppeafsnittet er der ingen tvivl om, at “Velouté de Châtaignes au Champagne” bliver afprøvet før eller siden. Nåh ja, og til de knap så fransk kyndige, så er det et meget langt fransk navn for “Cremet kastagnesuppe”.

Skulle man blive i det lidt ekstravagante hjørne, så kunne fra forretterne komme en omgang “escalopes de Foie Gras Chaudes aux Citrus” (varmristet foie gras med citrusfrugter) nok imponere, inden en hovedret i form af Noix de Ris de Veau Braisées” kunne sætte et smukt udråbstegn. Braiserede kalvebrisler er det i øvrigt.

Dessert si’r du? Hvad med Clafoutis aux Figues á la Bourdaloue, som er clafoutis med figner?

Der er også retter, som er lettere at gå til i både udtale og udførelse end ovenstående. F.eks. “Cassoulet de Castelnaudary”, som udgjorde hovedretten her på matriklen i går. Og i dag. Opskriften kommer der en smagsprøve på snarest.

“Mit franske køkken” af Michel Roux kan købes hos boghandlere allerede nu og koster kr. 299,95. Er den pengene værd? Ja, gu’ er den. Det’ sgu’ en fed bog! Der er mange – som i rigtig mange – opskrifter i den; både de helt klassiske, og de lidt nyere. Og så har Michel Roux altså noget at ha’ det i med sine tre Michelin-stjerner! Køb den til dig selv. Eller til din madglade far. Eller din kæreste, hvis du tør dén slags …

Dette indlæg er skrevet over tilsendt materiale fra Nyt Nordisk Forlag Arnold Busck.

Reklamer

6 kommentarer til “Mit franske køkken – ny kogebog af Michel Roux”

    1. Hej Martin

      Umiddelbart må jeg være dig svar skyldig, om end jeg har en svag anelse om, at du har ret i, at det er én og samme bog blot på forskellige sprog. I hvert fald ligner flere af billederne gengangere, og det kunne jo pege i dén retning.

      /Thomas

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.