Burger med svampemayo, sprød marsala-parmaskinke, friteret fennikel, emmenthaler og frisk basilikum

Burger
Burger Italiano.

Antal personer: 2 personer.
Forberedelsestid:
30 minutter + hævning natten over af dejen.
Tilberedningstid: 30 minutter + 30 minutters efterhævning til bollerne.

Egentlig er jeg lidt af den opfattelse, at en burger skal bestå af en blød bolle (ikke de der rugboller, som skærer ganen op på en), en bøf af godt kød (ikke kylling eller andet mærkeligt), en skive god cheddar (ikke det der smelteost, som ligger pakket skivevis i plastic), lidt ketchup (endelig ikke for meget, for jeg er ikke så stor fan af ketchup) og lidt syltede agurker (ikke de selvdøde fra Netto, men nogle gode af slagsen). Måske lidt (med tryk på “lidt”) salat også.

Café-burgere kan være okay, men de fleste af gangene er det netop gane-opskærende boller med en skorpe hård som sten, men til gengæld kun bestående af luft indeni, rucola eller de der spæde salatblade, som smager af jord, tomme-tykke tomatskiver, hvor den grønne dims fra stilken ikke er skåret af, slatne agurker (friske – og det skal de sgu’ ikke være i en burger), tarvelig ost med hårde kanter, ketchup nok til at fodre en hel hær og måske en omgang bacon, som blev stegt i morges. Eller i går.

Det her er lidt en café-burger. Men det var go’. Det var den altså. Til trods for, at det er i en ciabattabolle, og der er mærkværdigheder i som fennikel og basilikum. Så gi’ den en chance. Det fortjener den …

Ciabatta
2 tsk. tørgær
1 3/4 lunken vand
250 g hvedemel tipo 00
1 tsk. salt
1 tsk. sukker
2 spsk. olivenolie

Svampemayo
1 æggeblomme
Smagsneutral olie
1 lille håndfuld tørrede svampe

Fritteret fennikel
1 fennikel skåret i små ringe
1 æggeblomme
1 dl. tempuramel
1/2 dl. koldt vand
Smagsneutral olie til friturestegning

Sprød marsala-parmaskinke
4 skiver parmaskinke
En slat marsala

Bøfferne
400 g hakket oksekød (10-12% fedt er godt at bruge i denne sammenhæng)
Salt
Peber
1 æg
1/2 dl. mel
1 fennikeltop, finthakket
2 tsk. fennikelfrø

Andet
Lidt friske basilikumblade
4 skiver emmenthaler

Ciabatta
Sigt mel op i en skål og bland det med gær, salt og sukker. Lav en fordybning i melet, og hæld olie og vand deri. Arbejd langsomt de våde ingredienser ind i melblandingen.

Ælt, ælt, ælt. Og ælt lidt mer’. 7-10 minutter er passende.

Smid dejen tilbage i skålen, dæk med husholdningsfilm og stil på køl til næste dag.

Næste dag triller du lynhurtigt lige 4 boller (prøv at gøre det uden at slå al luft ud af dejen). Lad dem efterhæve i 30 minutter under et fugtigt klæde.

Drys med lidt mel, og bag dem ved 200 grader midt i ovnen i 30 minutter, og lad dem køle lidt, inden du sætter tænderne i dem.

Svampemayo
Pisk olien i en tynd stråle ind i æggeblommerne til du har en fin konsistens. Kør de tørrede svampe til pulver i en kaffemølle (som du kun bruger til krydderier m.m. – ikke den sædvanlige til kaffebønnerne) og bland i mayonaisen.

Fritteret fennikel
Pisk alt sammen med undtagelse af olien til friturestegning og fennikel-ringene.

Dyp fennikel i dejen og smid dem direkte i en 170 grader varm olie. 2-4 minutter til dejen er sprød og gylden. Fisk dem op med en hulske og læg dem på fedtsugende papir.

Tag kun lidt ringe af gangen, så olien ikke bliver for afkølet, for så bli’r det noget skidt.

Sprød marsala-parmaskinke
Steg skinken i fedtstoffet fra bøfferne, som du steger lige inden. Når den er gyldensprød på den ene side, så vender du den og gør tilsvarende på den anden side. Dog skal du lige inden skinken er færdig lige smide marsalaen på. Når den så er kogt ind, så er skinken klar.

Bøfferne
Bland alle ingredienserne og form dig 4 solide bøffer. Steg dem i en klar smør og olie på en pande til de er, som du kan li’ dem; jeg er mest til, at de skal være godt røde indeni, men det er jo en smags sag.

Samling
Flæk bollerne og smid en klat mayo på hver af de to halvdele. Læg herefter en bøf på den nederste bolle, så en skive emmenthaler, parmaskinken, lidt af den friterede fennikel og et par basilikumblade. På med overbollen, og burgeren er klar …

Advertisements

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s