Smørrebrød med det hele (sådan cirka)

Samlet
Aftenens menu …

Antal personer: 4 (ret sultne) personer.
Forberedelsestid:
20 minutter.
Tilberedningstid: 30 minutter.

Da jeg var mindre, var det værste jeg vidste, hvis vi – og det hørte virkelig til sjældenhederne, det må jeg skynde mig at sige – skulle have rugbrødsmadder til aftensmad. Hvad? Kold mad til aftensmad? Neeeej! Da jeg senere oven i købet blev introduceret for en skive rugbrød om morgenen, inden jeg måtte gå om bord i franskbrød, yoghurt eller andet, så var jeg tæt på at flytte hjemmefra med det samme.

Årene gik alligevel derhjemme (der var jo trods alt en hel del andre fordele ved at have opvartere på), men da jeg flyttede hjemmefra, der røg rugbrødet i store træk ud. Ikke blot til morgenmaden, men også til frokost. Jeg har i mange år nydt godt af frokostordninger på mine arbejdspladser, hvor rugbrødet kun spillede biroller ift. dagens varme ret.

Men nu er det kommet lidt ind i varmen igen. Rugbrødet altså. Opskriften på et rigtig godt et af slagsen, det finder du her. Og til aften, der stod den så rent faktisk på rugbrødsmadder. Men ikke blot hvilke som helst madder. Næh, den stod på æggesalat, kartoffelmadder med ansjosmayonaise, hønsesalat med røget bacon, okseleverpostej med syltede græskar og (næsten) æbleflæsk. Alt selvfølgelig hjemmelavet – dog med undtagelse af leverpostejen.

2

Æggesalat
3 hårdkogte æg
1 dl mayonaise
1 dl creme fraiche
1 tsk. karry
Lidt citronsaft
Salt
Peber
50 g røget bacon i tern
Lidt karse

Æggene skæres i grove tern og blandes med de resterende ingredienser. Baconen er selvfølgelig lige stegt sprøde. Og karsen kommer først på til sidst. På rugbrødet med det, og så er du godt kørende …

3

Kartoffelmad med ansjosmayonaise
4 aspargeskartofler
1 dl mayonaise
1,5 tsk. ansjospasta
Lidt citronsaft
Salt
Peber
Ristede løg

Kog kartoflerne og lad dem køle af. Skær dem så i skiver og anret med ansjosmayonaise på. Mayoen laves ved at blande mayo med ansjospasta, som smages til med citronsaft, salt og peber. Pynt den færdige mad med ristede løg, og giv den et ekstra skud friskkværnet peber.

4

Hønsesalat med røget bacon
2 kyllingebryster
50 g røget bacon i tern
1 dl mayonaise
1 dl creme fraiche
Lidt purløg
Salt
Peber
Lidt citronsaft

Kog kyllingebrysterne til de er gennemkogte, men ikke tørre, og lad dem køle af. Imens de køler, så steger du lige baconen sprød, og lægger den til afdrypning på fedtsugende papir. Pil kyllingen fra hinanden i trævler, og bland den så med de resterende ingredienser. Smag til med citronsaft, salt og peber. Anret med lidt purløg på toppen.

5

Okseleverpostej med syltede græskar
Leverpostej (okseleverpostejen fra Aalbæk er ret god efter min mening)
1/2 butternut squash-græskar
1 spsk. salt
4 cm friskskrællet ingefær i helt tynde skiver
2 tsk. korianderfrø
1 rød fontstrimlet chili
4 dl æblecider-eddike
1 dl vand
Cornichoner

Leverpostejen var som sagt en færdigkøbt en af slagsen. Men til de syltede græskar, der gør du følgende: Skræl græskarret og skær det i små skiver. Smid dem i en skål og vend dem med salt. Lad dem stå i 10 minutter. Imens koges ingefær, korianderfrø, chili, eddike og vand op. Lad det småkoge i de 10 minutter græskarret alligevel skal salte. Herefter kommes græskar med ned i lagen, som koger videre i små 10 minutter. Hæld dem herefter på atamon-skyllede glas, og lad dem køle af. Anret leverpostej på rugbrød, smid syltede græskar og en cornichon ovenpå, så er der serveret.

1

Næsten-æbleflæsk
1/2 kg æbler
Rørsukker
8 tynde skiver røget bacon

Skræl æblerne og skær dem i mindre tern. Kog dem langsomt op sammen med sukker (mængden af sukker er selvfølgelig afhængig af, hvor søde æbler du bruger, hvor sød en grød du vil have osv.) og lad det simre under let omrøring i ca. 15 minutter til de er møre. Lad grøden køle af. Steg bacon sprød og lad det dryppe af. Server på en skive rugbrød først lidt grød og så et stykke bacon.

2 meninger om “Smørrebrød med det hele (sådan cirka)”

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s