Virkelig langsom bøf med fritter og hjemmelavet bearnaise

Beuf
Virkelig langsom bøf med fritter og hjemmelavet bearnaise.

Antal personer: 2 personer.
Forberedelsestid:
20 minutter.
Tilberedningstid: 180 minutter alt i alt.

Det her er langsom mad. Altså sådan rigtig langsom mad. Det kan gøres hurtigere, ingen tvivl om det, men der er nu noget over mad, som er gennemtænkt, og som har været længe undervejes. Man når at glæde sig. Man når at blive sulten.

Langsom bøf
2 stk. bøffer af oksehøjreb – vælg noget af rigtig god kvalitet, det betaler sig i den sidste ende
Salt
Peber

Fritter
Kartofler
Smagsneutral olie
Salt

Bearnaisesauce
150 g smør
4 spsk. hvidvinseddike
2 spsk. Noilly Prat
2 skalotteløg i meget fine tern
1 bdt. estragon (også stilkene)
3 æggeblommer
Salt
Peber

Langsom bøf
Sæt en grillpande over varmen for fuld skrue. Lad den blive virkelig varm. Altså lad den stå på det virkelig varme blus i 5-10 minutter.

Imens giver du kødet (som i øvrigt gerne skal have stuetemperatur) salt og peber, og så smider du dem ellers på panden. 1 minut på hver side er nok; der skal blot være stegeskorpe/grillmærker.

Herefter lægger du bøfferne i et lille velegnet fad, som kan tåle at komme i ovnen. Ind i ovnen med bøfferne, hvor de så ellers skal hygge sig i ca. tre timer ved 60 grader til de er – ja, sjovt nok – 60 grader inde i midten. Brug gerne et stegetermometer, så du ved prævis, hvornår du rammer den helt rigtige varme i midten.

Fritter
Skræl kartoflerne og skær dem i passende stykker.

Opvarm olien til 180-190 grader (det er den sådan cirka, når en lille brødterning bliver gyldenbrun på 30 sekunder).

Smid en lille portion af kartoflerne i, og lad dem syde og boble i omkring 10-15 minutter til de er sprøde og gyldne. Tag dem så op med en hulske, og lad dem dryppe af på fedtsugende papir.

I med endnu en lille portion kartofler, og sådan fortsætter du ellers, til du er løbet tør for kartofler.

Bearnaisesauce
Start med at lave din bearnaise-essens: Kog eddike, hvidvin, løg salt, peber og stilkene fra estragonen ind til noget der minder om halvdelen. Si herefter alt, hvad der ikke er flydende fra.

Du står nu med en essens, som smager fantastisk i sig selv. Meeen det er nok lige det kraftigste at servere som en sauce i sig selv. Men smag alligevel på det, for det er en sand fornøjelse.

Så skal du klar dit smør: Smelt smørret i en gryde, og si det hvide bundfald fra.

Pisk æggeblommerne sammen i en lille gryde over vandbad med essensen. Det skal skumme en smule og begynde at tykne ganske let.

Pisk så smørret i. Start med ganske lidt af gangen. Sådan en spiseskefuld eller deromkring. Gør det til du har brugt en 5-6 skefulde. Herefter hældes det resterende smør i under piskning i en heeelt tynd stråle.

Smag til med salt og peber, inden den friskhakkede estragon smides i, og saucen er klar.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s