Antipasti, cichetti og andre italienske småretter

Antipasti
“Antipasti, cichetti og andre italienske småretter” af Valentina Sforza og Lindy Wildsmith.

Jeg har været heldig at få fingrene i et eksemplar af den nye kogebog af Valentina Sforza og Lindy Wildsmith, som går under det mundrette navn: “Antipasti, cicchetti og andre italienske småretter” og er udgivet gennem Nyt Nordisk Forlag Arnold Busck.

Bogen er i mere end én henseende en lækkerbisken; den indeholder virkelig lækre opskrifter, hvoraf langt de fleste er akkompagneret af indbydende billeder, og så er der ikke gået på kompromis med ingredienserne. Der er opskrifter på de helt simple retter, og så er der dem, som kræver lidt mere omtanke og planlægning.

Her er ikke sprunget over, hvor gærdet er lavest – det betyder nogle gange, at du kan rende ind i opskrifter, hvor du skal have fat i ting, som du nok skal bruge en smule kræfter på at få fat i. Men til gengæld vil du ende ud med en autentisk italiensk antipasto (eller antipasti, hvis du kaster dig ud i flere), hvor lappeløsninger i form af skandinaviske “erstatningsingredienser” ikke ødelægger det samlede billede.

Lad mig dog samtidig indskyde, at det ikke er alle opskrifterne, hvori der indgår ting som friske citronblade, soft shell-krabber eller zucchiniblomster. Der er masser af opskrifter, som er lige til at gå til, men som samtidig repræsenterer noget af det jeg nyder mest ved det italienske køkken: Enkelhed som munder ud i velsmag!

I øvrigt skylder jeg måske lige en forklaring på, hvad “cicchetti” er. Jeg skal være ærlig at sige, at jeg ikke kendte betydningen, før jeg stod med bogen i hånden, som til gengæld allerede i introduktionen indfører læseren i dén verden. Cicchetti er Venedigs svar på luksusudgaver af antipasto. Det er med andre ord små retter, hvor enkelheden oftest er bevaret, men hvor tingene alligevel er ophøjet til et lidt højere niveau end “almindelige” antipasti.

Bogen indeholder opskrifter på netop cicchetti, men også på mere “almindelige” antipasti – det er nemlig kun i det venetianske, at cicchetti er en betegnelse for disse raffinerede antipasti, og da man kommer rundt i flere af de italienske regioner, så går disse i sagens natur under den fælles betegnelse “antipasti”.

Bogen er inddelt i to dele, hvor den første del specifikt omhandler de venetianske cicchetti. Efter en interessant (og velskrevet) introduktion til cichetti, er denne del er ydermere inddelt i fisk og skaldyr, Æg, ost og charcuteri, grøntsager, kød og aperitivi. Hvert afsnit indledes med en kort beskrivelse af, hvorledes det kommende afsnits hovedingredienser optræder i det venetianske, hvorefter der diskes op med den ene lækre opskrift efter den anden. Hver opskrift indledes i øvrigt også med et par personlige ord, så man ved, hvad man evt. er ved at kaste sig ud i.

Aperitivi-afsnittet er et hyggeligt sidste indspark som afslutning på den første del af bogen, hvor man finder opskrifter på italienske pre-dinner drinks som den efterhånden ret kendte “Bellini” lavet af hvide ferskner og prosecco, den mindre kendte “Lo spritz Veneziano” på Aperol, hvidvin, mineralvand eller den – for mig om ikke andet – helt ukendte, men meget tiltalende “Sgroppino con prosecco”, som er citronsorbet, grappa og prosecco.

Bogens anden del er inddelt efter regioner fra Sicilien over Umbrien til Toscana og Ligurien og mange andre steder. Hvert afsnit indledes med en introduktion til området, hvor de efterfølgende opskrifter stammer fra – man indføres kort i traditioner, råvarer, årstider m.m.

Opskrifterne er også i denne del af bogen indledt med en kort og beskrivende tekst om, hvad man er ved at hoppe ud i, og om den ret man ender ud med evt. kan opgraderes til en decideret ret, hvis man laver dobbeltportion. Her bliver du også gjort opmærksom på, om der er specielle ting, som du skal være opmærksom på. F.eks. at det skal være helt friske hasselnødder du bruger, hvis du vil prøve kræfter med “Nocciole fritte”.

Jeg vil i den kommende tid kaste mig ud en lille håndfuld af opskrifterne fra bogen, som jeg herefter vil beskrive på bloggen. Et par bud kunne være “Seppie alla Veneziana” (sort blæksprutteragout med polenta), “Gratinata di peoci” (gratinerede blåmuslinger) og “Fegatini alla Triestina” (kyllingelever fra Trieste), men det det vil tiden vise.

“Antipasti, cicchetti og andre italienske småretter” er bestemt en bog, som jeg vil anbefale til dem, som elsker det italienske køkkens enkelthed, hvor smag og gode råvarer er de bærende kræfter. Bogen er velskrevet, opskrifterne er til at forstå og den er flot sat op (man er vel grafiker). Den er inspirerende, og giver lyst til at kaste sig ud i køkkenet og “bare lige” lave en ret eller to, selvom jeg i skrivende stund har spist mere en rigeligt til aftensmad.

“Antipasti, cichetti og andre italienske småretter” er udgivet af Nyt Nordisk Forlag Arnold Busck, og koster vejledende kr. 249,95. Du får så til gengæld en 256 siders inspirationskilde til det italienske køkken.

Reklamer

3 kommentarer til “Antipasti, cichetti og andre italienske småretter”

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.