Aamanns Etablissement – et besøg værd!

Unknown-1
Lidt af menuen på Aamanns.

Kæresten og jeg fik i julegave af mine søskende et gavekort til Aamanns på Østerbro i København. Aamanns består af to afdelinger, som ligger klods op af hinanden; en take-away-café-stemnings-agtig-deli-del og en decideret restaurant. I førstomtalte er der ydermere en lille salgsdel, hvor man kan købe vine, specialiteter, kogebøger, frosne udgaver af nogle af retterne fra både restaurant- og delidelen.

Unknown
Aamanns Etablissement på Østerbro i København – husk at bestille bord!

Efter et kort kig indendørs i netop den førstomtalte del, hvor samtlige (få) borde var optaget, besluttede vi os for en god omgang frokost på restaurant-delen i stedet for. Uvidende om, at bordbestilling i sandhed er nødvendig også dér. Den venlige tjener fortalte os dog, at der måske ville være et bord ledigt en halv time senere. Ud af døren med os igen med en idé om, at en lille gåtur inden frokosten alligevel ikke ville skade. Men det var koldt, blæsende og regnende, så efter knap 15 meters gang ombestemte vi os, og gik tilbage for i stedet at reservere bord til dagen efter. Altså om søndagen. Men der var alt også booket. Dog ville omstændighederne det således, at der – til vores held – var et bord klar alligevel blot 10 minutter senere. Juhu!

Nåh, men til maden.

Vi tog en “Aamanns frokost”, som er hele frokostkortet i små versioner, da vi ganske enkelt ikke kunne bestemme os for, hvilke 2–3 stykker vi ellers skulle vælge, som er det anbefalede antal stykker pr. snude, som anbefales.

Unknown-6
Dagens frokost!

Menu
Stegt sild, grillet porre, syltede sennepskorn, creme fraiche, hvidløgsskud og lakrids

Koldrøget laks, fennikel, ramsløg, æble og hasselnød

Hønsesalat, selleri, bacon, jordskok og aske

Grillet svinenakke, sennepsemulsion, syltet agurk, spidskål og salatløg

Oksetyndsteg, kernemælk, cornichoner, ristede løg og syltede perleløg

Tatar, løvstikkeemulsion, Karl Johan, sikrogn, rugkrummer og rød syre

Bornzola, pære og ristet rugbrød

Unknown-5
Stegt sild på et nyt niveau.

Drikkevarer
Kølster Mandarina: En dejlig ravgylden sag med toner af citrus. Økologisk selvfølgelig.

Maden – en sand fornøjelse
Stegt sild: Nok den bedste sildemad jeg til dato har sat tænderne; den var super tilberedt og smagte ganske enkelt perfekt. Det helt spæde hvidløgsskud på toppen (som jeg umiddelbart ellers ville dømme til kunne være lidt af et fejlskud på en stegt sild) stod perfekt sammen med lakridsen og fiksen.

Koldrøget laks: Hvad kan jeg sige? Den smeltede på tungen, og de let ristede nødder sammen med den lakridsagtige smag fra fennikel fik det absolut bedste frem i fisken.

Hønsesalat: Vel den mest “normale” ret vi fik. Dog alligevel hævet til i hvert fald ét niveau over normalen vha. bl.a. de sprødeste og saftigste (ja, de var saftige) jordskokker og asken. Specielt asken gjorde faktisk underværker selvom jeg egentlig havde lidt en fordom om, at den slags er lidt spil for galleriet uden nævneværdig smagsmæssig effekt, hvis ikke det da er drysset ud over retten i alt for store mængder til, hvad der må kunne betegnes som sundt.

Grillet svinenakke: Igen smeltede det på tungen. Mørt, mørt, mørt. Selvfølgelig med hjemmesyltede agurker (normalt er jeg ikke så meget til syltede agurker, men de her tror jeg, at jeg kunne spise i uanede mængder).

Unknown-4
Grillet svinenakke.

Oksetyndsteg: Mørt, lækkert, veltilberedet, fantastisk. Og så er der sgu’ bare noget ved “hjemme-ristede” løg!

Unknown-3
Oksetyndsteg.

Tatar: Tjeneren “solgte” den som verdens bedste. Og jeg tror sgu’, at jeg vil give ham ret! Hold nu fest, for en smagsmæssig fest! Alt matchede perfekt i tataren, og det smagte helt vidunderligt. Intet mindre! Rugkrummerne gav nogle sjov små sprøde indslag til tataren, og løvstikkeemulsionen satte bare en stor smagsmæssig streg under det hele. Fantastisk!

Bornzola: Normalt er jeg ikke så voksen endnu, at jeg heeeelt har vænnet mig til de mere kradse oste som gorgonzola. Men den bornholmske udgave, som på Aamanns går under navnet Bornzola, den gled sgu’ godt nok hurtigt ned. Med pære og lidt af de syltede sennepskorn på toppen, som kunne tage den “værste” skarpe kant på osten, så var det faktisk slet ikke så dumt!

Unknown-2
Bornzola.

Pris
Regningen svingede sig op på kr. 825,- Umiddelbart i den – i hvert fald for os – dyrere ende for en frokost, men alle pengene værd. Af de penge gik der kr. 165,- til øllen og derudover købte vi også to økologiske sodavand (navnet er desværre gået i glemmebogen, selvom de ellers var gode).

Unknown-1
Verdens bedste tatar, hønsesalat og den koldrøgede laks …

Samlet indtryk
Sammenholder man madens kvalitet og smag, drikkevarernes ditto og tallet på nederste linje af regningen, så vil jeg bestemt anbefale Aamanns Etablissement. Skal du vise udenlandske gæster, hvad rigtig smørrebrød er, så er det her stedet at gøre det. Det er show off på fineste manér. Og det er alle pengene værd!

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.