Dåseskjul. Det langtidsholdbare køkken

Dåseskjul
Dåseskjul. Ny kogebog af Helle Brønnum Carlsen og Louise Beck Brønnum

Madanmelder Helle Brønnum Carlsen har med sin datter Louise Beck Brønnum udgivet en ny og – i mine øjne – anderledes kogebog. Kogebogens omdrejningspunkt er nemlig mad på dåse. Nåh ja, og glas. Og lidt kål og andet godt, som selv i frisk tilstand kan holde sig i laaang tid.

I første omgang virker det måske ikke videre tiltalende, men bladrer man kogebogen igennem, så er der rigtig mange gode idéer til retter, hvor varer af den helt langtidsholdbare slags gør god figur; hvad f.eks. med en “re-fortolket” udgave af Vitello Tonnato, hvor grillede auberginer forklæder sig som kalvekødet (ikke at der er noget som helst i vejen med udgaven med kalvekød, hvor saucen er den samme, hvorfor opskriften da også sagtens kan bruges der til), italiensk tomatsuppe, som uden tvivl smager af mere, hvis du bruger nogle gode dåsetomater frem for halvblege og intetsigende tomater fra et dansk drivhus eller en tunesisk Ojja, som vel kan betegnes som Tunesiens svar på den mexicanske Huevos Rancheros i store træk, hvor også dåsetomater af god kvalitet er det bærende element? Men også forretter med tynde skiver af ristet rugbrød med røgede muslinger eller simpelthen ansjoser direkte fra dåsen (og her er kvaliteten virkelig vigtig) lyder nu ganske godt. Nåh ja, eller en hel brunch baseret på dåsevarer er der da også et bud på!

Bogen er inddelt i lette og overskuelige afsnit som går fra tun over lidt om kål til tomater og via en smutvej over tørret pasta til et mere generelt afsnit om dåsevarer fra Middelhavet. Herefter følges op med lidt om bønner, linser og kikærter, så et smut forbi havregryn og så ellers fuld fart på forskellige retter med god udnyttelse af rester og andet godt inden der afsluttes med brunch på dåse (!) og lidt sødt. Bum! Så er der vist også kommet rundt om det hele.

Bogen er flot og lækkert sat op med indbydende billeder som supplement til opskrifterne – så tag “fordomshatten” af, og kast dig ud i det. Dåse- og glasvarer er bestemt ikke at foragte, og kan i en del tilfælde være betydelig bedre end, hvis du det friske alternativ, og personligt har jeg aldrig været modstander af dåsevarer – slet ikke, hvis de er af god kvalitet.

Tomater fra dåse smager af 100 gange mere en de friske tomater, som du kan købe i danske supermarkeder eller grønthandlere. Årsagen er ganske simpelt den, at tomaterne bliver – altså dem som ender på dåse – plukket modne. De friske “efter-modner” efter de er plukket, når de ligger i bakkerne. Alternativt modner de slet ikke efter plukningen, og du står dermed med en bleg sag uden hverken smag eller noget som helst andet. Spanske hvide asparges på glas er bestemt heller ikke at foragte, ligesom en god del forskellige tapas som fylde pimentos med gedeost og syltede artiskokhjerter eller italienske antipasti som grillede peberfrugter og marinerede små svampe gør mere end almindelig god figur i dåse/glasversionerne. Og ansjoser og andre fisketyper på dåse er næsten endnu lækrere i dåseudgave end i “live”-versionen.

Du kan købe bogen i boghandlere allerede nu. Jeg synes, at den er anbefalelsesværdig, og er et rigtig godt bud på en lidt anderledes kogebog, hvor der bliver tænkt alternativt. Flere af de retter, som der er opskrifter på, kan laves med kun ganske få supplerende indkøb, hvis du ligger inde med et nogenlunde veludrustet basislager af dåsevarer, tørret pasta og tørrede bønner, linser eller kikærter.

3 kommentarer til “Dåseskjul. Det langtidsholdbare køkken”

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s