Umbrien part III


Rosanna – vores italienske madmor for en aften.

Så er det tid til lidt mere fra den fantastiske rejse til Umbrien. Denne gang om aftenen, hvor vi fik besøg af den lokale mama, som kreerede en 3-retters menu for os i vores køkken.

Rosanna var ca. 1,5 meter høj, men havde køkkenkniven i sin magt. Al ære og respekt for hende, og hendes evner i køkkenet.

På forhånd havde vi fået besked om, at hun for det første ikke snakkede engelsk (og kun min far taler italiensk), hvorfor det meste ville foregå på tegnsprog og for det andet, så var det hende der var chef i køkkenet, hvis vi ville se med over skulderen og evt. hjælpe. God råd og gode idéer var med andre ord ikke velkomne, da de ville forstyrre mere end de ville gavne. Med andre ord: I Italien bestemmer mama!

Menuen
Alle opskrifter er forsøgt gengivet mængdemæssigt til ca. 6 personer.


Antipasti

Panzanella (toscansk brødsalat med agurk og tomat)


Primi piatti

Pennette all puttanesca (spaghetti med sauce af tomater, oliven, kapers og soltørrede tomater)


Secondi piatti

Pollo alla porchetta (umbrisk kylling fyldt med vilde fennikeltoppe, rosmarin, hakket kød og hvidløg)


Dolci

Pesche grigliate con vin cotto (grillet fersken med hvidvinssauce og flødeskum)

Antipasti
1 daggammelt hvidt brød
1 agurk i tynde skiver (skrællet)
500 g tomater i små tern
1 stort løg i meget tynde skiver
1 bundt frisk basilikum
Meget (virkelig meget) god olivenolie

Læg brødet i blød i en masse vand, og lad det blive helt og aldeles gennemblødt. Herefter knuges vandet grundigt ud af brødet igen, som findeles i små “krummer” i en skål sammen med agurken, tomaterne, løg og basilikum. Og her lærte vores kære mama os, at basilikum endelig ikke må hakkes, men kun rives i stykker – på den måde kommer smagen meget bedre frem.

Bland en masse (som i en virkelig masse) olivenolie i salaten, så den bliver godt og grundig gennemblød igen, og sæt tænderne i den.


Primi piatti

500 g tomater
1 lille glas kapers
1 glas grønne oliven uden sten
1 lille glas soltørrede tomater
Salt
Spaghetti

Kog spaghettien aldente i rigeligt letsaltet vand, alt imens saucen forberedes.

Skær alle tingene (med undtagelse af spaghetti og salt selvfølgelig) i meget, meget små tern. Når pastaen er kogt, så blandes den med saucen, som dermed kun opvarmes af spaghettien, og retten er klar.

Smag til med salt – der skal ikke saltes ret meget, da både kapers og oliven indeholder meget salt i forvejen.

Nemt og simpelt – og virkelig velsmagende.


Secondi piatti

1 stor kylling (i Danmark nok nærmere to –  i hvert fald, hvis man køber de almindelige i et supermarked, som mestendels er ben)
500 g hakket kød (halvt kalv, halvt flæskekød)
3 fed hvidløg, finthakket
3 tsk fennikelfrø
En bundt vilde fennikeltoppe
Et bundt frisk rosmarin
Vand
Hvidvin
1 æg
Olivenolie
Kartofler

Det hakkede kød svitses på panden sammen med hvidløg, fennikelfrø og 1/4 af rosmarinen. Herefter proppes det ind i kyllingen, som fint lukkes med tandstikkere af træ. Gem overskydende fars.


Krabaten brunes i en time i en gryde sammen med olie, fennikeltoppe og rosmarin. Efter en halv times bruning kommes der 2 dl vand ned til kyllingen, og undervejs i bruningsprocessen kommes ligeledes et glas hvidvin eller to samme vej. Vend kyllingen jævnligt, så alle sider tager farve.


Resten af farsen på på panden selskab af et æg, som vendes med rundt (uden varme på pande – den skal blot lige samle kødet). For kødet til en bolle, som lægges sammen med den brunede kylling på en bradepande, som kommer i ovnen i en time.


I denne time får de selskab af kartofler i grove både og rosmarinkviste, som agerer tilbehør til retten

Partér kyllingen og skær kødbollen og småstykker, og retten er klar til servering.

Dolci
6 ferskner
Fløde
Hvidvin

Vi sad udenfor og nød ovenstående retter, da desserten blev tilberedt, så desværre er der ingen opskrift herpå. Men skulle der være en herboende italiener, en med viden om retten eller lign., som læser med her på bloggen, og kan opskriften på desserten, så smid endelig en kommentar!

Reklamer

5 meninger om “Umbrien part III”

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s